Ook casemanagers voor kinderen

Afgelopen maanden kreeg Casemanager Hersenletsel diverse aanmeldingen van kinderen onder de achttien jaar. Kinderen met niet-aangeboren hersenletsel hebben andere vragen dan volwassenen. Ouders lopen regelmatig vast in de zoektocht naar juiste hulp. Daarom is besloten een apart team te vormen voor jeugd in de drie pilotregio’s Utrecht, Flevoland en Overijssel.

Als een kind hersenletsel oploopt, heeft dat gevolgen voor het hele gezin. Het kind kan lichamelijk en psychische klachten hebben, ander gedrag laten zien en vastlopen op school. ‘Willen’, ‘kunnen’ en ‘aankunnen’ zijn vaak niet meer in evenwicht. Onderwijs en jeugdzorg zijn meestal niet gespecialiseerd in hersenletsel, dus goede begeleiding vinden kan lastig zijn.

Het hersenletsel van het kind kan ook leiden tot psychische klachten bij de ouders of tot relatieproblemen. Ook broers of zussen kunnen het er moeilijk mee hebben. Ook als uiteindelijk een nieuwe balans gevonden wordt dan blijven veel gezinnen stress ervaren, blijkt uit onderzoek.

Een moeder die zich bij heeft aangemeld voor casemanagement hersenletsel heeft een zoontje die op vijfjarig leeftijd is aangereden door een auto. Hij had een schedelbasisfractuur en er was sprake van een hersenbloeding en een zware hersenkneuzing. Na elf dagen ziekenhuis kwam de jongen thuis. Er was geen revalidatie en geen nazorg. De jongen liep vast op school. Moeder zoekt al drie jaar stad en land af voor passende zorg.

Het team Casemanager Hersenletsel Jeugd heeft nog ruimte om gezinnen met kinderen onder achttien jaar te begeleiden, met name in de provincies Overijssel, Flevoland, Utrecht en Gelderland. Aanmelden kan per mail bij jeugd@casemanagerhersenletsel.nl. Voorwaarden zijn dat er sprake is van hersenletsel door bijvoorbeeld ziekte of ongeval en van een zogenaamde breuk in de levenslijn. De casemanager hersenletsel is er niet voor kinderen met aangeboren hersenletsel. Vervolgens wordt bekeken of het gezin in aanmerking komt voor een casemanager. Dit hangt ook af van de beschikbare capaciteit binnen het project.