Cruciale rol in versnipperd zorglandschap

Wat vinden samenwerkingspartners van het project Casemanager Hersenletsel. Corine Boersma, psychiater en programmaleider van Winklerkliniek, Pro Persona in Wolfheze: “Wij hebben heel prettig en laagdrempelig contact.”

Corine Boersma werkt als psychiater en programmaleider in de Winklerkliniek van Pro Persona Wolfheze. “In de Winklerkliniek worden mensen opgenomen met hersenletsel en psychiatrische problemen, zoals stemmingsstoornissen, psychoses, gedragsveranderingen en persoonlijkheidsveranderingen”, vertelt Boersma. “De meeste mensen worden hier opgenomen met als doel hun probleemgedrag te stabiliseren, de psychiatrische problematiek te behandelen en om onderzoek te doen naar de ernst van de cognitieve stoornissen. We adviseren verder ook over het vervolgtraject.”

De Winklerkliniek is benaderd door het project Casemanager Hersenletsel om te bespreken of enkele mensen die elders vastgelopen waren en ernstig probleemgedrag lieten zien, hier behandeld konden worden. “Wij hebben heel prettig en laagdrempelig contact met de casemanagers. Inmiddels zijn enkele patiënten via het project bij ons opgenomen.”

Volgens Boersma krijgen op dit moment nog teveel patiënten niet de juiste zorg. “Daardoor worden problemen in stand gehouden of verergeren ze.” Ze is positief over het project Casemanager Hersenletsel en over de rol die een casemanager hersenletsel kan spelen. “Wat mij opvalt is dat de zorg binnen de hersenletselwereld erg versnipperd is. Vaak weten we niet van elkaars bestaan of weten we niet precies wat we doen. Dat zijn gemiste kansen. Ik denk dat een casemanager hersenletsel hierin een cruciale rol kan spelen, met alles uiteindelijke doel dat patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plaats krijgen.”