'Een ontwricht gezin weer op de rit'
Kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel hebben andere vragen dan volwassenen. Veel ouders lopen vast in de zoektocht naar hulp. Binnen het project Casemanager Hersenletsel is een apart team voor jongeren onder de achttien jaar. Marieke van der Ent (54) is één van casemanagers in dat team.
Cruciale rol in versnipperd zorglandschap
Wat vinden samenwerkingspartners van het project Casemanager Hersenletsel. Corine Boersma, psychiater en programmaleider van Winklerkliniek, Pro Persona in Wolfheze: “Wij hebben heel prettig en laagdrempelig contact.”
Out of the box
Wat vinden samenwerkingspartners van het project Casemanager Hersenletsel? Frederike Apotheker is expert binnen letselschade op gebied van zorg. Ze zocht en vond een club die out of the box kon denken.
Frederike Apotheker komt in beeld als iemand door een ongeval of medische fout vastloopt in zijn leven. Ze wordt ingehuurd als onafhankelijk expert in de letselschadewereld. Haar werk verschilt per situatie. “Ik ben een informatiebron, ondersteuner of coördinator. Ik regel indicaties maar ondersteun ook de mantelzorger”, licht ze toe.
‘Voorkomen dat problemen erger worden’
Wat vinden samenwerkingspartners van het project Casemanager Hersenletsel? Wilma Mensink is maatschappelijk werker bij revalidatiecentrum Klimmendaal. “De casemanager houdt de mensen in beeld en zo kunnen we voorkomen dat eventuele problemen erger worden.”
‘Als het maar gebeurt’
Wat vinden de samenwerkingspartners van het project Casemanager Hersenletsel? Renske Velthuizen is NAH/CVA verpleegkundige bij Careyn Zorg thuis in Utrecht. “Een casemanager kan continuïteit bieden.”
‘Ik hoop dat er deuren opengaan’
“Er valt nog zoveel te doen en ik kan daar als casemanager echt aan bijdragen”, vertelt Marjolein Lucassen. Ze is blij met haar job als casemanager hersenletsel. Samen met zeven andere professionals vormt ze team Salland, de eerste pilotregio van het project.
‘Er is een last van mijn schouders’
Meryem voelde zich een roepende in de woestijn. “Ik kon wel zeggen dat het niet goed ging met mijn broer, maar als ze het aan hem vroegen vertelde hij dat het prima ging.” Haar broer Selim bleek uiteindelijk hersenletsel te hebben, maar toen was hij al met schulden uit huis gezet en in de daklozenopvang beland, met alle ellende en kosten van dien. De casemanager ondersteunt Selim en zijn zus nu: “Ik ben superblij met haar.”
Weer hoop door de hersendames
Marco kreeg zestien jaar geleden een herseninfarct. Twee dagen daarna kregen Heidi en Marco hun jongste kind. Marco stopte met werken en ging voor de kinderen zorgen. Vorig jaar stortte hij volledig in en meldde hij zich bij het project Casemanager Hersenletsel.
Hoe was de situatie voordat jullie een casemanager hersenletsel kregen?
Eindelijk een warm bad
Bij John werd vijf jaar geleden een hersentumor verwijderd. Hij werd uit het ziekenhuis ontslagen met een levensverwachting van hooguit anderhalf jaar. “Maar ik leef nog”, zegt hij. In vier maanden hebben de casemanagers voor meer rust in het gezin gezorgd dan de afgelopen vijf jaar het geval was, dankzij hun uitgebreide netwerk en kennis. Aan de keukentafel zit een uitgeblust echtpaar. Hun kinderen zijn naar school. Sylvia’s ouders zijn buiten bezig. Twee dagen per week springen ze bij in het gezin. John werkte als inspecteur in de haven.
De echte slag sla je in de beginfase
Laura Kalisvaart (29) leefde voor haar werk als politieagent. April 2017 kreeg ze een bloedprop in haar hoofd. Dat je daaraan hersenletsel kunt overhouden, werd haar niet verteld. “Een casemanager hersenletsel in de beginfase had veel ellende kunnen voorkomen.”